Years Since Yesterday

Kristofer Åström ska inta Södra Teaterns scen den 9 november och kommer att genomföra en konsert med låtar från sin väldigt fina och gedigna karriär. Det är 18 år sedan han släppte sin första soloskiva genom att ge ut albumet ”Go, Went, Gone” som bland annat innehöll min personliga favoritlåt ”Poor Young Man´s Heart”. Tre år senare var det dags att släppa två album, ”Norther Blues” och ”Leaving Songs”, med vilka han cementerade en plats i mitt hjärta. Dessa tre album har genom åren följt mig in i det vuxna livet. Från den gamla studentlägenheten på Erik Olssons Gata i Halmstad och till där jag befinner mig nu, ute på östgötaslätten med familj och allt vad det innebär. Den fjärde skivan i ordningen för Åström blev ”Loupita” från 2004 och den fick också en stor betydelse i mitt liv.

Tiden därefter tappade jag stundom kontakten med Luleå-sonens musik och det flera år innan jag ens spelade någon av hans skivor. Många nya artister växte fram och blev favoriter i en era av musik genom streamingtjänster. Under flera, för mig oklara omständigheter, distanserades jag ifrån honom.

Men helt plötsligt sker det något i livet som tar tag i en och nästan okontrollerad visar vägen tillbaka till det som man känner till. En sorts trygghetszon. Till tonerna av låten ”Years Since Yesterday” från en spellista hittade vi varandra igen i en tid när min äldsta son behandlades med cellgifter. En tid av oro. Men där fanns han, Kristofer Åström, som ett ljus i mörkret på ett sjukhus i Linköping hösten 2009. Fyra år av tystnad utbyttes mot högtidlig återträff i en minst sagt kaotisk tid. Känslor i kvadrat.

Genom åren har jag endast sett honom spela en gång. På det magnifika och numera nedlagda Diesel i Halmstad för drygt tio år sedan. Nu är det knappt en månad kvar tills jag ska få se honom inta scenen på Södra Teatern i Stockholm och genomföra en resa genom sin tid som soloartist och där jag högst troligen kommer att få känslan av att nu är då, att mycket har hänt i livet och att min son är vid liv. Det kommer att bli omvälvande och det är väl precis så musik ska vara.

 

Kristofer Åström

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *