Vilken vecka!

Okej, vart börjar man?!? Henrik Berggren blir film… Junior Brielle gör låt om fotbolls-VM -94… eller… nej, vi börjar såhär:

1) Junodef – Heights

Bilden är hämtad från gruppens Facebook-sida

Det här bandet formligen krossade mig när de, som helt okända utanför Malmö och hemorten Lund, uppträdde på Halmstads bästa hak Tillsammans för två år sedan. Deras dödspop (eller post-death music) som de själva kallar det, däckade mig totalt. Strax efter den spelningen flyttade de till England och fortsatte där vidareutveckla soundet. Nya låten ’Heights’ känns något poppigare och mer radiovänligare än tidigare alster, om än fortfarande med den karakteristiska domedagsljudbilden. Har ni inte kollat upp dem tidigare så skynda att göra det! För snart är det här bandet riktigt stora!

 

Bilden är hämtad från https://lesbigbyrd.bandcamp.com

2) Les big byrd – Iran, Iraq, IKEA

Nytt album med Sthlm’s galningar! Jocke Åhlund fortsätter att släppa obskyra alster med denna grupp. Ibland träffar han riktigt rätt som med 2017 års ’Two man gang’. Nya plattan saknar kanske just den där klara hitten, men vad gör väl det?! Detta band får man bara inte missa!

3) Junior Brielle – VM 94

Ja! Det är precis vad det låter, en låt om fotbolls-VM 1994! Eller snarare Karin Boyes dikt ’I rörelse’ som dåvarande förbundskapten Tommy Svensson läste upp för sitt landslag inför Rumänien-kvartsfinalen för att peppa sitt landslag att inte nöja sig med att ha tagit sig så här långt. Som bröderna själva säger:

Bryt upp, bryt upp den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr”. Dikten ”i rörelse” med Karin Boye var den första dikt som vi någonsin fick uppläst för oss. Boye läser själv upp den i inledningen av SVT:s VM 94-krönika. Krönikan hade vi på VHS som barn, och vi har sett den säkert 300 ggr. Vi brukade citera dikten för varandra utan att egentligen förstå innebörden av orden. Även om vi nu förstår att dikten i sig är relativt hoppfull så fylldes vi av ett enormt vemod av den redan då, och än mer idag. Vi lånade några fraser från dikten till ”VM 94”. Storslagen dikt kräver storslagen låt

Kolla upp den nedan. Och ja, för att svara på en tidigare fråga om huruvida Junior Brielle är bra eller ej. Jag blev helt betagen efter att sett dem live förra helgen! Så till den grad att jag glömde recensera dem! Så ja, Junior Brielle är bäst!

4) Henrik Berggren/Broder Daniel blir film!

Jag har egentligen vetat om det ett par år då nära vän till mig umgås med Henrik Berggren privat till och från, men nu kom det alltså från officiellt håll. Några amerikaner blev så fascinerande av bandets historia och kaoset runt omkring dem att de bestämde sig för att göra film om dem på egen hand. Nu är det alltså väldigt nära men fortfarande saknas en del monetära medel för att projektet skall kunna slutföras. Jag drar till med ett högmäld ”Yaouw!” I sann BD-anda och bidrar med pengar jag kan avvara. Gör ni det med!

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *