Torn – En hit är alltid en hit

På en fest jag var på för en tid sedan strömmade helt plötsligt låten ’Torn’, Natile Imbruglias monster-hit från 1997, ut ur högtalarna, varpå min vän sade: ”tänk vad mycket pengar hon fått för den låten egentligen”… men frågan är egentligen hur mycket hon fått. Det är ju trots allt inte hennes låt! WHAT?! tänker ni nu då, men så är det! Faktum är att hon inte ens var först med att få en hit med den. Både Danmark och Norge har haft sina egna stjärnor som slagit hårt med hitten. Men vi tar det nu från början…

For Scott and I, it was obviously a mixed bag. We were thrilled to have a hit. But it was also bittersweet because it wasn’t our band

I början av 90-talet fanns det i det amerikanska indierockbandet ’Ednaswap’ två låtskrivare vid namn Anne Preven och Scott Cutler som hade börjat spåna på en idé om ”the ultimate break-up song”. Året var 1993 och låten fick senare namnet ’Torn’. Trots att man inte hade tillräckligt med låtar för att fylla ett helt album kände man att just ’Torn’ var för bra för att hållas borta och man tillät därför, högst oväntat, den danske artisten Lis Sørensen att göra sin alldeles egna version av låten (på danska!) år 1994, och ut kom ’Brændt’.

Låten fungerade bra i de nordiska länderna, vilket fick till följd att så också Norge ville rida på vågen och man lyckades även här få en stor hit med Torn år 1996, nu med sångerskan Trine Rein, och nu även på originalspråket engelska. Låten är synnerligen lik Natalies version så det är ganska oförklarligt att den inte slog större även ute i världen då. Kanske var det lilla landet Norge bortglömt på den större scenen?!?

Mellan år 1994 och 1996, och mellan Danmarks och Norges versioner, hann även originalbandet släppa låten. Den fanns med på Ednaswaps sjävbetitlade debut som utkom 1995 på  East West Records. Kanske något oförklarat gick sången obemärkt förbi, trots att den till och med släpptes som singel! Kanske var det fel val att ge bort den ”för tidigt”.

En disput med skivbolaget var dock den största orsaken till utebliven framgång, och till uppföljaren 1997 hade man droppats (eller medvetet bytt!) till nytt skivbolag. Men nu är vi framme vid år 1997!

Ednaswap’s producent Phil Thornalley, som hade varit med och skrivit ’Torn’ ihop med gruppen back in the days höll nu på att producera den austrailenska sångerskan Natalie Imbrughlias debut ’Left of the Middle’, och han tyckte att även hon skulle testa låten och dess styrka. Ett genidrag skulle det snart visa sig!

De andra två originalskaparna Anne och Scott tyckte inte riktigt om den färdiga versionen. Men man ändrade sig efter att singeln gått upp på första plats i Storbritanien! Efter den enorma succen, med listettor i flera länder världen över, bestämde sig Scott och Anne för att hålla sig till låtskrivning och att producera, och bandet Ednaswap är nu ett minne blott. Men fortfarande cashar de in stora summor royalties för låten. Summor som figurerat är bland annat 300.000 dollar något år, men jag har inte fått det bekräftat. Jag har inte heller lyckats hitta något om hur mycket Natalie tjänade på låten, även om hon varken skrivit text eller musik tror jag inte direkt att  hon gick lottlös ur det hela! Hon har ju även en lång karriär som skådespelare före och efter Torn.

Men låten ’Torn’ är ett utomordentligt exempel på hur en bra låt i rätt tid och på rätt plats, samt i rätta händer, kan bli hur stor som helst!

Edit: Phil Thornalley är den som spelar bas på Natalies världshit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *