Tjejernas revansch!

Vilken kross det blev på P3 Guld! Åtta av de nio priserna som delades ut togs hem av kvinnliga artister och/eller grupper, och endast en (årets artist) gick till en man (Timbuktu). Fantastiskt! Och inte är det oförtjänt. Som jag och Tobbe C. diskuterar i vår ”årsbästa-podspecial” (som vi råkade slarva bort men som kanske dyker upp som bonus längre fram) försöker vi lista 2014 års bästa låtar, och dessa dominerades av just kvinnliga artister. Min Stora Sorg, Lykke Li, Lana del Rey, Beatrice Eli, Rebecca&Fiona med flera. Listan kan göras lång.

2014 var verkligen tjejernas år, och vi hoppas att det blir minst lika bra i år.

 

Tips på annan bra musik av och med tjejer:

Sahara Hotnights
Samtliga fem fullängdsalbum håller riktigt hög kvalitet. Jag håller första C’mon Let’s Pretend och fjärde What if Leaving Is a Loving Thing som de bästa

Candysuck
Marit Bergman slog igenom i detta riot grrrl-band som till en början lät mer hårt än bra (lyssna på exempelvis låten Kill your boyfriend!), men som mot slutet utmynnade i något mer musikaliskt som sedermera gick över i Marits solokarriär.

Bikini Kill
Ett av de första riot grrrl-banden som satte standarden för en hel generation arga tjejband

Souls
Cecilia Nordlunds första band som rönte stora framgångar i undergroundkretsar och fick bland annat agera förband åt post-grunge-bandet Bush på deras USA-turné.

Monkeystrikes
Cecilia Nordlunds andra band med medlemmar från bland annat Brainpool

Marit Bergman
Hennes solodebutm från 2002 är en riktig ”Life saviour” för en dumpad själ och en skiva som definitivt kommer hamna på vår ”världens bästa album”-lista i framtiden

 

Blandade musikvideos:

Chick Habit – Rule the World

Monkeystrikes – Angry Knees

Sahara Hotnights – Alright Alright (here’s my fist, where’s the fight?)

Marit Bergman – This is the year

Paola – Fine without you

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *