Thåström ggr 3!

IMG_2055 IMG_2067

Fråga: Är det för mycket att se Thåström tre gånger samma vecka?
Svar: Har man chansen bör man om möjligt se honom ännu fler gånger!

Var: Amiralen, Malmö
När: Lördag 21/3

Så, lördagen den 21 mars 2015 var det äntligen dags att stifta bekantskap med Sveriges enda riktige rockstjärna igen… Joakim Thåström! Dagen efter sin 58-års dag var det klubbspelning på Amiralen i Malmö. Instruktionerna till biljetten var enklast möjligast:

Insläpp: 20.00
På scen: 21.00
Inga förband

Svårare än så behöver det inte vara! Lokalen känns till en början inte särskilt full (trots att det hade varit slutsålt sedan länge) och jag tar mig utan svårigheter fram till ”kravallstängslet” framme till höger om scenen. Nästan exakt på avsatt tid äntrar Thåström scenen, ihop med samma banduppsättning som han använt sig av de senaste turnéerna. De dova, rossliga gitarrerna signerat Pelle Ossler i magisk symbios med Niklas ”Hell” Hellbergs diverse slagverk och orgel börjar långsamt pumpa igång kvällens konsert. Inledningen känns dock något trevande, och jag slås framför allt av en känsla att det här har jag sett förut. Måste ärligt erkänna att jag är en smula trött på ”Främling överallt” som blir kvällens sjätte låtval. Därför är det en befrielse när Imperiets gamla proggdänga ”Österns röda ros” kickas igång som kvällens nionde låt! En nertonad men samtidigt bombastisk och distad version där Thåström sjunger fantastiskt! Frågan är om inte denna version till och med är bättre en originalversionen?!?
Följande ”Kärlek är för dom”, ”Kort biografi /…/”, ”Slickar i mig det sista”, ”St Anna Katedral”, ”Axel Landqvist park” mynnar ut i crescendot ”Ner mot terminalen”, en låt som kanske är den bästa från senaste plattan, och jag ångrar surt att jag tyckte inledningen var tråkig. Frågan är om det över huvud taget kan bli bättre än så här?! Första extranumret ”Brev från 10:e våningen” blir bara en transportsträcka inför avslutande tre låtar och där magninfika ”Kriget med mig själv” knockar mig precis sådär hårt och skoningslöst som alltid! Thåström kan fan i mig inte bli bättre!

När jag traskar mot min tillfälliga sovplats kommer jag på mig själv att hoppas på att det blir exakt samma låtlista även på onsdag!

 

IMG_2090

Var: Gothenburg filmstudios, Göteborg
När: Onsdag 25/3

Då var det dags för andra konserten med Thåström på sex dagar! Den här gången i Göteborg. Efter att ha åkt upp direkt efter jobbet känner jag att jag har gott om tid och intar därför ett par öl på diverse hak. Tyvärr var detta ett misstag inser jag när jag lite senare ska försöka leta upp platsen där konserten ska hållas. till slut ger jag upp och beställer en taxi. Väl framme vid lokalen, som för övrigt är en nerlagd filmstudio (tror jag) som ska rivas och ersättas med lägenheter, dvs. ett nergånget och dekadent rivningsbygge som passar Thåströms industriklang som hand i hanske, hamnar jag sist i en  lång kö mot ingången. Regnet öser ner men det känns nästan mer som ytterligare en stämningshöjare, snarare än ett irritationsmoment. Även om det är trängre i den här lokalen jämfört med Malmö, lyckas jag ändå få en bra plats till höger om scenen.

Ganska snart märker jag att mina förhoppningar besannats… det är exakt samma låtlista! Detta kanske låter tråkigt, men för mig gör det nu att jag får en helt annan kontroll på situationen. Jag vet exakt vilken låt som kommer härnäst och är således förberedd till max! Thåström sjunger fantastiskt även den här gången och han verkar stortrivas i industrilokalen. Han hoppar, flaxar med armarna och för första gången på länge lirar han gitarr sådär som han gjorde någon gång runt -00. Vilket är en befrielse!
Avslutande låtarna blir desamma som förra gången och jag står fast vid att ”Kriget med mig själv” är världens kanske bästa låt, i synnerhet live!

Efter konserten är vi ett folkhav som försöker komma med bussarna tillbaka mot bebyggelsen och jag hinner precis på minuten med mitt sista tåg hem mot Halmstad, laddad till max inför den asvslutande spelningen i morgon. Nu hoppas jag faktiskt att han kan tänka sig att bjuda på någon ändring i den ordinarie repertoaren, men vi får väl se hur Sveriges enda riktiga rockstjärna känner inför det i morgon!

 

Var: Gothenburg filmstudios, Göteborg
När: Torsdag 26/3

Ikväll är jag ute i mer god tid före spelningen, men stället är lika fullpackat så jag får om något en lite sämre plats långt ut till höger. Men jag har fri sikt till scenen, vilket är viktigast. Thåström inleder med exakt samma låtar som de två tidigare gångerna och jag börjar bli lite bekymrad över detta… hade ju hoppats på någon ändring.
…och där kommer den!  Istället för ”Axel Landqvist park” kör Thåström, ensam på gitarr, en fantastisk version av Nationalteaterns ”Men bara om min älskade väntar”! Samtliga hårstrån på kroppen reser sig och ögonen tåras. Fantastisk! Avslutningen blir lika magnifik och framför allt de sista två låtarna bevisar återigen att Thåström är Sveriges bästa artist. Får ni chansen, se honom!

IMG_2092
Österns röda ros från Göteborg 25/3 2015

IMG_2094
Fantastiska Kriget med mig själv från Göteborg 25/3 2015

IMG_2096
Men bara om min älskade väntar från Göteborg 26/3 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *