Tambourinehärvans yttersta efterlämning

Bilden är hämtad från sverigesradio.se

Bilden är hämtad från sverigesradio.se

Idag presenterades årets värdar av Sveriges radio P3 och Sveriges televisions filantropiprogram Musikhjälpen. Insamlingsprogramet som mellan 12 och 18 december kommer syssla med önskelåtar och en rad andra aktiviteter för att samla in pengar till välgörande ändamål. Årets tema är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”. Värdarna som förevisades var inga minde än Kodjo Akolor, Little Jinder och… Per ”Howlin’ Pelle” Almquist! Jo, ni hörde rätt, Howlin’ Pelle från The Hives!
Visst, Musikhjälpen är ett fint och hjärtligt program, och syftet är gott (dessutom får den dagens streaming-generation att önska låtar som sedan spelas på radio – hur coolt är inte det?!), men jag har svårt att se den (tidigare) kaxige, skrikiga rockrebellen ledandes ett radioprogram! Detta får mig utsökt att fundera på om detta är skörden av den utdragna så kallade Tambourine-rättegången.

Jag har under en längre tid nu filat på ett (långt) inlägg kring denna rättegång, då jag tycker den har uppmärksammats allt för lite, och min förhoppning är att detta inlägg ska kunna publiceras någon gång innan detta år är slut. Men i korta ordalag handlar den om det här:

Tambourine-studion bildades av medlemmar från det klassiska indiebandet Eggstone, för pengarna de fick från första skivsläppen i 1990-talets gryning. Med åren har många stora nationella, och internationella, band spelat in sina skivor där. Bland namnen återfinns artister som The Cardigans, Bob Hund, Timbuktu, tidigare nämnda The Hives och internationella storheter som Saint Etienne och Tom Jones.

Sommaren 2010 börjar ekonomiska felaktigheter kring studion och dess verksamhet att uppdagas. Det visade sig snart att pengar saknades ur olika artisters bolag. Främst Timbuktu påstod sakna  4,9 miljoner kronor. Pengar som hävdades ha gått till andra artisters bolag. En härva av utlåningar och inlåningar mellan olika artisters bolag börjar nystas upp och utmynnar i stämningar till höger och vänster.
För att inte redan nu gå in alltför mycket på detaljerna fokuserar jag därför på striden mellan just The Hives och småländska indiepopparna The Cardigans. En påföljande dom tvingar The Hives att betala närmare 30 miljoner kronor till Cardigans bolag. Självklart överklagas den men oavsett står det någorlunda klart Howlin’ Pelle tillsammans med sina bandmedlemmar är skyldiga stora pengar. Så stora pengar att bandet därefter knappt vill släppa ny musik, ”då alla intäkter ändå går till att betala av skulden”.

The Hives har släppt skivor efter detta dock, och Pelle har ställt upp i en del andra sammanhang. Men borta är glöden, borta är arrogansen och kaxigheten. Eller ja, visst kör han på i hyffsat samma stil men det går inte att undgå att härvan och rättegången (och miljonsummorna) nog tagit ganska hårt på sångaren.

Frågan är hur han ska axla rollen som varmhjärtad programledare i decembermörkrets radioeter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *