Kurt Cobain – Montage of heck

Bilden är hämtad från http://www.imdb.com/title/tt4229236/

 

I tisdags fick jag tillfälle att se dokumentären Montage of heck. Egentligen den första riktiga dokumentären om den legendariska sångaren och gitarristen Kurt Cobain. Riktig då det är första gången efterlevande (Cortney Love, Kurt Cobains mamma m.fl.) givit sitt godkännande till den. med allt vad det innebär med tillgång av material, intervjuer etc.

Regissören Brett Morgen har fått tillgång ett nästan obefintligt material i form av familjen Cobain/Loves privata arkiv. Cortney har nämligen sparat och magasinerat det mesta av sin framlidne makes personliga kvarlevor. Ett arkiv fyllt med dagboksanteckningar, ljudupptagningar (där Kurt pratar, spelar musik eller i allmänhet bara funderar över livet) och videoupptagningar från uppväxtår fram till sin tragiska bortgång den 5 april 1994. Morgen lyckas konstfullt sätta bild och ljud till dessa noteringar genom att animera stora delar av dem till en visuell upplevelse som skickligt samarbetar med det övriga, ’riktiga’ materialet (outgivna Nirvana-låtar, bandinspelningar av monologer, videoinspelningar etc.). Vi får följa Cobain från barndomsår som en del av en lycklig kärnfamilj (som dock senare kraschar), men där det ganska tidigt uppdagas att något inte stämmer. Han diagnostiseras med en svår koncentrationsförmåga med tung medicinering som följd. Hyperaktiviteten i kombination med ett tidigt drogberoende gör att Cobain distanserar sig från allt och alla, och finner det mesta i livet tråkigt. Vi får veta att han lider av svåra magsmärtor under sin uppväxt, detta i kombination med tristess och sin diagnaos gör att Cobain självmedicinerar genom att bland annat ta heroin. Först när han upptäcker musiken börjar allt falla på sin plats (dock fortsätter det tunga droganvändandet).

Men sin vän Krist Novoselic tar han de första stapplande stegen mot det som komma att bli bandet Nirvana, och vi får följa med i historien genom tidiga flickvänner, familj och personer runtomkring bandet. Med nyrekryterade trummisen Dave Grohl släpper man sin andra platta Nevermind och blir snart världens största band. Vi får följa med från start i det skandalomsusade  äktenskapet med Cortney Love, födseln av dottern Frances, framgångarna med bandet kombinerat med ett inte helt okomplicerat liv som småbarnsförälder. Och hela tiden överskuggas det av Kurts mer eskalerande drogberoende.

Filmen är en gripande dokumentär, där styrkorna främst ligger i storyn baserat på material ingen annan har fått ta del av tidigare. Man blir berörd av rockmyten Kurt Cobain.

En annan styrka är att man inte inkluderar Dave Grohl nämnvärt. Då han numera är stor stjärna bland annat med bandet Foo Fighters, hade detta möjligen kunnat ta fokus från historien om Kurt.

Mot slutet, när historien intensifieras och utmynnar i det tragiska självmordet har jag svårt att sätta ord på mina känslor. Nedstämd, men samtidigt fascinerad över en av världens mest kända medlem av ”The 27 club”. Får ni möjlighet så se den!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *