Kents 25 bästa låtar

Jag har efter beskedet om att Kent lägger ner sett ett antal listor över deras bästa låtar, men som vanligt håller jag inte riktigt med. Så här kommer min topp 25-lista!
(jag väljer att publicera dem utan inbördes ordning, dessa är helt enkelt enligt mig Kents 25 bästa låtar)

 1. Ingenting någonsin
  Som sagt, jag tycker första skivan är den bästa och just denna låt kanske det bästa de gjort. en av få låtar man direkt vid trumintrot hör vilken det är. Sedan en rungande gitarr som genomsyrar hela låten. Bäst!
 2. Gravitation
  En av de mörkaste låtar bandet gjorde, och videon som släpptes i samband med låten är minst lika mörk. den påminner starkt om David Finshers storfilm Seven från 1995.
 3. Pojken med hålet i handen
  Från första skivan, när bandet och Jocke Berg fortfarande var starkt influerad av indie. Detta är en låt med snabba gitarrer och som många av gruppens låtar kännetecknas den av avsaknaden från tydlig refräng.
 4. Elvis
  Från tredje plattan. nu är indiesoundet släppt och man börjar mer märka bandets arenarocksintentioner.
 5. En himmelsk drog
  Andra singeln från fjärde albumet. ett ösigt stycke från en annars avskalad och lugn platta.
 6. Kräm (så nära får ingen gå)
  Bandets första tracksetta, en given hit. När jag idag lyssnar på den kan man knappt fatta musikklimatet i Sverige 1996. Hade låten kommit idag hade den känts jävligt indie och kanske svår, men när den släpptes som singel 1996 var det i ett klimat som omfamnade denna enormt. fortfarande en riktigt bra låt
 7. Socker
  Enda låt jag kommer att ha med från överreklamerade ”Vapen&Ammunition”. Plattan kändes överproducerad och för välgjord, och Jockes ambition med den var just att alla låtar skulle kunna vara singlar. Denna låten håller dock klass.
 8. Halka
  Låten härstammar från den period när Jocke Berg byggde alla låter på lugn vers + ösig refräng. Jävligt bra!
 9. Saker man ser
  En låt där Jocke Berg lyckas sjunga kanon på sig själv i refrängen! Gitarrsolot i slutet av låten innan sista refrängen är vackert!
 10. Stenbrott
  Texten bygger denna låt, tillsammans med versen. Jocke har sagt någon gång att om man har en stark refräng så klarar man sig med en svagare vers, och vice versa. denna låt är ett bevis på detta.
 11. Chans
  Släpptes som ny låt och singel till det dubbelsidiga b-sidealbumet från 2000. Slut-outrot gör att denna enligt mitt tycke hade passat lika bra som sista låt på en konsert. Bara det faktum att man släppte ett dubbelalbum med låtar som inte platsat på tidigare album visade på hur stora och kompetenta man var vid den här tiden.
 12. Cowboys
  Denna låt hämtas från Hagnesta Hill. Live brukar man ösa upp den annars avskalade balladen, vilket gör den ännu bättre.
 13. Elvis
  Kanske bästa från monumentala Isola
 14. 747
  Avslutar Isola och när jag lyssnade på den första gångerna 1997 fastnade den väl inte riktigt. Men efter att varje konsert avslutat med denna har jag insett storheten. Lyssna gärna på singelversionen som är tre minuter kortare, men något annorlunda.
 15. Mannen i den vita hatten (16 år senare)
  Jocke Bergs epos om studenten växte till den nya självklara avslutningslåten efter tältturnén 2005.
 16. Blåjeans
  En av de första låtarna bandet skrev faktiskt! Trots detta en av få låtar man fortfarande väljer att spela live. Själv håller jag fortfarande första skivan som bäst (som ni kanske har märkt) och hade önskat fler låtar från denna i livesetet.
 17. Frank
  Släpptes som singel från första skivan. kanske lite knepigt då den inte känns som en singel, men en jäkligt bra låt är det.
 18. Avtryck
  Här har nog Jocke Bergs röst aldrig varit finare
 19. När det blåser på månen.
  Helt underbar låt! ”Kostymen den skaver, och jag. Har inte duschat idag” är ren poesi! Det Bowie-inspirerade outrot likaså
 20. En helt ny karriär
  Vid sidan av Suedes ”My dark star” är detta för mig världens bästa b-sida! Singelbaksida till ”Kräm” vars popularitet även gjorde denna låt populär när det begav sig.
 21. Kungen är död
  Kents version av The Queen is dead? Det tunga pianointrot gjorde i alla fall en gång denna låt till perfekt introlåt på bandets turné 1999-2000.
 22. Kevlarsjäl
  Har alltid gillat låtar med munspel.
 23. Vi kan väl vänta tills i morgon
  Kent har alltid varit svaga för långa låtar med rungande outron, denna låt är inget undantag. Fantastisk när denna har körts live.
 24. Livräddaren
  Inleder Isola på bästa sätt. Tung!
 25. Den osynlige mannen
  En av de sorgsnaste låtar som skrivits. Lyssna på texten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *