Henrik Berggren Lisebergshallen 2017.10.27

14 år efter att Broder Daniels spelning på samma plats ägt rum är det återigen dags för Henrik Berggren att uppträda i Lisebergshallen. För 14 år sedan kickade den spelningen igång höstturnén efter att comeback-skivan ”Cruel Town” hade släppts. Nu är det premiär för en höstturné med ungefär samma förutsättningar. Då hade flera år passerat utan livstecken från bandet Broder Daniel, nu hade det varit tyst runt Henrik Berggren i flera år sedan Broder Daniels sista spelning på Way out west 2008. Fram till i våras, när helt plötsligt singeln ”To my brother, Johnny” släpptes. Efter den kom kritikerrosade albumet ”Wolf’s heart” och tveksamheterna var som för evigt bortblåsta. En kortare sommarturné gav bara mer bränsle åt den karismatiske frontmannen som trots sin sjukdom bara fick blodad tand och snart var en höstturné annonserad. I fredags var det premiär i hemstaden Göteborg, men nu på en långt mycket mer passande plats -en mörk och varm inomhus-scen, jämfört med sommarens nöjesfältspelning.

Och seriöst, det här är bland det bästa jag sett! Det dröjer inte mer än ett par två-tre låtar för att jag ska inse detta. Efter att fantastiska ”Dream my Days away” spelats redan som andra låt fattar jag att det här kommer vara närapå det största Berggren gjort sedan avskedsspelningen på Way out west för mer än nio år sedan.

Bandet låter fantastiskt och jag blir fortfarande lika chockad när jag inser vilka Henrik Berggren har fått med sig. Ständiga vapendragaren Theodor Jensen på gitarr, Joel Alme (med gedigen solo-karriär bakom sig) på bas, Caesars Nino Keller på trummor, en fantastisk sologitarrist och tillika Soundtrack of our Lives-medlem Mattias Bärjed som sätter vart enda ett av framlidne Anders Göthbergs gitarrsolon och Henning Fürst (från avsomnade The Tough Alliance) vars synthslingor skär genom eld och får varenda låt att låta maximalt bra. Sista två låtarna innan första pausen för Henrik, och innan första extranumren, avslutas med Forever-dängorna ”Happy people never fantazise” och ”Whirlwind” och jag tror aldrig jag sett Broder Daniel på den här nivån. Det känns nästan fel när jag erkänner för mig själv att om Broder Daniel hade låtit såhär varenda gång de kört live så hade ingen, INGEN, tvivlat på deras storhet!

Inför den här turnén hade jag bestämt mig för att det bara får bli en konsert för mig, ekonomi och tid talar emot annat, men det håller inte längre. Jag sätter mig redan nu för att köpa biljett till MINST en konsert till! Det här får ni inte missa!!!

 

Låtlista:
1. Hold on to your Dreams (fantastiskt tung inledning som kickar igång det hela direkt!)
2. Dream my Days away (här är jag såld!)
3. To my brother, Johnny
4. Thirst for life
5. I’ll be gone
6. Run Andy, run
7. When we were winning
8. Wolf’s heart
9. Wild child
10. Happy people never fantazise
11. Whirlwind

Extranummer 1:
12. Shoreline (har inte låtit så här bra sedan Sen kväll med Luuk 2001! Främst tack vare Mattias gitarr samt aa-ande)
13. No time for us (inte ett öga torrt när Henrik tystnar i refrängen och man endast hör publikens aa-ande tillsammans med Theodor Jensens tysta gitarrplinkande
14. Work

Extranummer 2:
15. You wore the Crown I played the clown (Henrik återvänder iklädd clownhatt!)
16. You bury me (min absoluta favorit-BD-låt och kanske min absoluta favoritlåt all time ever! När introt kommer är jag endast en blöt liten fläck på marken)
17. What could have so hurt a heart (en av de starkaste låtarna från nya plattan, äntligen får vi den även live)

 

Fantastiska ”You bury me”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *