Har Morrissey slutligen tappat det?

Bilden är hämtad från: https://shorefire.com/roster/morrissey

In i det sista försöker jag ändå ställa mig skeptisk och hålla mig kall kring skriverierna och utsagorna om hans senaste uttalanden. Men nu vet det fan. Nu kan han väl knappast vara ironiskt?

I början av juni gick den forne The Smiths-sångaren, och tillika hjälte för generation efter generation av dystra hjärtan, ut och öppet kritiserade den ”chockerande behandlingen” av Tommy Robinson som nyligen dömts till 13 månaders fängelse för domstolstrots. Tommy är ledare för högerextrema English Defence League… wtf?!?!? Ungefär samtidigt tillkännagav han dessutom sitt stöd för ett annat högerextremt brittiskt parti; For Britain, en gång grundat av före detta Ukip-kandidaten och öppet islamofobiska politikern Anne Marie Walters. Ukip som ni säkert vet har suttit i samma partigrupp som Sverigedemokraterna i EU-parlamentet! Återigen; WTF Morrissey?!

Redan tidigare i våras gick han ut med ett påstående om att ”halal-slakt kräver ett certifikat som endast kan utfärdad av IS-anhängare”. Han refererade även till kineser som ”en under-ras”, samt menade att ”vad gäller rasism så tycks tokvänstern glömt bort att Hitler var vänster”! I våras, mitt under brinnande metoo-uppror, kunde han inte heller där hålla fingrarna från syltburken utan kom med uttalanden som att ”pojkarna som Kevin Spacey förgripit sig på, rimligen borde anat vad som väntade dem när de följde med en vuxen man in på dennes rum”.

Nu har det väl ändå gått för långt?! Uttalanden på Moz hemsida eller Facebook-sida försöker fortfarande göra gällande att det är ironi och att han är felciterad och missförstådd, men jag kan snart inte gripa kvar vid mitt sista lilla halmstrå.

Är det dags att ge upp Morrissey? Inse att även han blivit en gammal vit, kränkt man? Fler tycks redan ha gjort detta då flera konserter och turnéer fått ställas in. Officiellt är det andra orsaker än vikande biljettförsäljning, men jag är tveksam. Jag slutar denna krönika med att citera Peter Birro, erkänd Morrissey-fan som exempelvis döpte sin senaste tv-produktion till Viva Hate (efter ett album av Morrissey):

Jag har varit Morrissey-fan i mer än 30 år och det har inte alltid varit en enkel resa. Men nu är det nog. Tack och adjö. #FuckRascism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *