Gimme Something Good

I början av mars åkte jag till Stockholm tillsammans med min fru Ida för att se Ryan Adams på Cirkus. Han har länge varit en av de artister som jag oftast återvänder till och en av de där få artisterna som verkligen satt sig djupt in i själen. Det hela började faktiskt med ett bootleg som jag fick låna av min vän Anders under vårt första studieår på Högskolan. Faktum är att jag några år senare inhandlade ”Sweden, Winona And Me” på en skivmässa i Halmstad. Sedan dess är mitt hjärta fast i denna Jacksonville-son.

Spelningen på Cirkus i förra månaden var väldigt bra, men kanske inte det där magiska som jag så oftast hört på Internet i diverse klipp, inte heller lika berörande som de akustiska spelningarna som finns upplagda på Spotify från hans turné (Live After Deaf) 2011. Den här spelningen i Stockholm genomförde han med band och de var väldigt samspelta. Men Adams röst och närvaro gör sig bäst när han står där ensam med gitarr eller sitter framför ett piano. Det är naket och ärligt. Det är slående vackert. Och för guds skull, munspelet gör mig knäsvag. Mittenpartiet av ”Oh My Sweet Carolina” är något av det vackraste som finns i musikens värld. Kanske något av det vackraste av alla ting. I alla världar.

Ryan Adams har flera lager som går att beröra. Han är en av de flitigaste utgivarna av musik och allt är inte världsklass. Han har haft problem med både alkohol och droger. Han har spelat i band och haft flera olika konstellationer med sig – både på skiva och på konserter. Men det är en hel bok och det har jag inte tänkt gå in på.

Nu har han släppt 42 spår från två spelningar från Carnegie Hall, New York från 2014. Han är där ensam på scen och han är i magnifik form. Inspelningarna fångar vartenda andetag och varenda ton. Den förmedlar både glädje och sorg. Sångerna är starka och hans mellansnack är underhållande. Om ni ska göra nåt under de närmaste dagarna, så logga in på Spotify och lyssna på Ryan Adams. Det är är värt varenda sekund.

Här är mina favoriter från Carnegie Hall: https://open.spotify.com/album/4thnK7i8iPFJJdHQoXqPbv

Off Broadway

Oh My Sweet Carolina

–  Please Do Not Let Me Go

–  Dirty Rain

–  Call Me On Your Way Back Home

–  Avenues

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *