Filmtips!

What?! Filmtips på en musikblogg?!? Ja det har faktiskt redan hänt. För ett par år sedan tipsade Tobbe C. om fantastiska ”Searching for sugarman”, och tidigare i våras recenserade jag Oasis-filmen ”Supersonic”. Men här kommer nog första filmtipset som inte är en musikdokumentär, men filmen knyter ändå an till väldigt mycket av det som skrivs om här på bloggen. Igår hyrde jag (ja hyrde, ni hörde rätt!) filmen ”T2 Trainspotting”. Filmen som är uppföljaren till 1996 års fantastiska ”Trainspotting”. En film som när den kom flöt samman med det magnifika crescendot av vad som kallades för Britpop-vågen. Äntligen slogs en brittisk film i toppen bland amerikanska, och inte nog med det – den var ett mästerverk! Även soundtracket till den lyckades fånga essensen av hela ”Cool Brittania”. Därför var mina förväntningar skyhöga inför denna uppföljare, även om jag vet med sedan innan att just uppföljare sällan blir lika bra som föregångaren.

Men till min stora lättnad har filmen precis allt det där som jag vill ha. De som känner mig brukar säga att jag är fast i 90-talet med allt vad det innebär (musik, klädstil, mat etc.), och att detta då skulle vara något dåligt. Jag anser att 90-talet var fantastiskt! Därför är det befriande att se hur rollkaraktärerna hela tiden drömmer tillbaka om hur det var då, på tiden när ettan utspelades. Jag tänker inte gå in i handlingen mer utan ni kan själva läsa den här exempelvis: http://kritiker.se/film/t2-trainspotting/

Men det som kanske imponerar på mig mest är att man återigen lyckas få till ett fenomenalt soundtrack! Även denna gång har man hittat låtar som fångar essensen i hela filmen, även en del gamla låtar från ettan används på nytt, men nu omgjorda i tidens andra. Så för guds skull, ni som inte sett den än, gör det omgående!

Soundtrack:
01. “Lust for Life (The Prodigy Remix)” – Iggy Pop
02. “Shotgun Mouthwash” – High Contrast
03. “Silk” – Wolf Alice
04. “Get Up” – Young Fathers
05. “Relax” – Frankie Goes to Hollywood
06. “Eventually But” – Underworld/Ewen Bremner
07. “Only God Knows” – Young Fathers
08. “Dad’s Best Friend” – The Rubberbandits
09. “Dreaming” – Blondie
10. “Radio Ga Ga” – Queen
11. “It’s Like That” – Run D.M.C. vs. Jason Nevis
12. “(White Man) In Hammersmith Palais” – The Clash
13. “Rain or Shine” – Young Fathers
14. “Whitest Boy on the Beach” – Fat White Family
15. “Slow Slippy” – Underworld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *