En bra vecka

Bilden är hämtad från woahdad.com

Bilden är hämtad från woahdad.com

Så här, söndagen den 5 mars 2017, summerar vi den gångna veckan genom att konstatera att det var en bra en! Jag har medvetet inte skrivit något om Henrik Berggrens singelsläpp ”To my brother, Johnny” då nätet formligen överösts med reportage, artiklar och blogginlägg som unisont hyllat den stjärnprydde underground-ikonen. Men likväl kunde jag inte hålla mig helt ifrån att kommentera singeln. Dra åt helvete vad bra den är!

Henrik Berggrens första egentliga livstecken sedan avskedsspelningen i Slottsskogen på Way out west för snart nio (NIO!) år sedan är precis så fantastiskt bra som jag egentligen inte hade vågat hoppas på. Jag var snarare rädd att han skulle släppa ifrån sig ett Kristoffer Åström-doftande singer/songwriter-alster som inte bara hade varit tråkigt, utan även svårt för Henrik att bemästra. Men istället chockar den mannen alla genom att ge ifrån sig ett alster som likagärna hade kunnat hört hemma på ”Cruel Town”! 14 år efter att den plattan släpptes!

Kvar är ångesten, ledan, hopplösheten, urkraften och knytnäven. Bäste (och framlidne) vännen Anders Göthbergs patenterade gitarrslingor verkar numera vara ersatta av synth-ljudmattor vilket för mig ter sig vara ett genidrag! Nu kan Broder Daniels typiska sound ändå hålla sig kvar samtidigt som det utvecklas till något nytt. Jag kan dessutom inte tillräckligt många gånger poängtera hur mycket Lars ”Pop-Lars” Malmros trumslagande betyder (och har betytt) för Henriks ljudbild genom åren.

Känslan just nu är nästan som när singeln ”When we were winning” damp ner tidig höst 2003 och förväntningarna efter fullängdaren steg monumentalt. Nu hoppas vi även på en turné, eller kanske till och med en spelning på Way out west!

 

Henrik Berggrens singelsläpp höll nästan på att överskugga veckans andra stora släpp. Sveriges kanske just nu bästa band, synth/elektronica-duon Kite passade också på att släppa nytt – mitt under pågående USA-turné. Kolla upp även den!

LYSSNA: Kite – ”Demons & Shame”

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *