Drömmarna om Nashville

Tidigare i veckan så sändes det andra avsnittet för säsongen av Jills veranda. Det var Joel Alme som medverkade som artist och han hade aldrig varit i vare sig Nashville eller i USA. Han berättade om att han alltid velat åka dit på grund av de kulturella referenser som han vuxit upp med inom både filmen och musiken. Flyktligan är Almes första skiva på svenska och den släpptes ju i våras och har hyllats av de allra flesta musikrecensenter. Han berör sin uppväxt och de släktingar som av olika anledningar hamnade i missbruk, där kusiner dog och där pappan flydde. För mig så är Flyktligan ett av årets bästa svenska album. Efter att även ha bevittnat Alme på scen så kan det intygas att hans spelningar också berör och tar en med i historierna. Almes korta vistelse i Nashville visade bara en liten del av countrymusikens rötter, men Alme har onekligen anammat en del av countrykänslan i sina texter på den senaste skiva. Om livets vedermödor och komplicerade förvecklingar. Om att ha och att inte ha.

En annan som också hamnade i Nashville, fast under mer permanenta förhållanden, var Aaron Lee Tasjan. En musiker från Ohio som efter diverse musikprojekt i New York beslöt sig för att flytta just till Nashville för att släppa sin första soloskiva. Han flyttade dit 2013 och i oktober släpptes In The Blazes och det är fullkomligen fantastisk skiva. Tasjan berör livets olika dilemman, såsom ensamhet, problem med pengar och alkohol. Första spåret The Trouble With Drinking inleds helt sonika med textraden; ”The trouble with drinking is it ain´t no trouble at all”. I låten E.N.S.A.A.T avhandlar han jakten på framgång i den mytomspunna staden och sjunger  ”Move out to East Nashville and write song about a train”. Det behöver inte vara svårare än så. Men kampen om ett avtal med ett skivbolag är stenhård.

När jag som tittare får se ett program som Jills veranda och endast skrapa på Nashvill-ytan, så är det som om någonting händer inne i musiksjälen. Längtan efter mer är omedelbar. Aaron Lee Tasjan är en artist som omedelbart kan lindra begäret, men i förlängningen innebär det att veckor kan läggas på att läsa böcker, artiklar och lyssna på musiken som handlar om och som kommer från Nashville. Det är bara att börja djupdyka.

Joel Alme och Martin Elisson. Konsert I Linköping Foto: Kim Evertsson

Joel Alme och Martin Elisson. Konsert I Linköping
Foto: Kim Evertsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *