Ditt namn! Ditt kall! Om hur vissa föds till rockstjärnor

bilden är hämtad från www.wineandbowties.com

 

Vissa människor föds till rockstjärnor. Eller åtminstone genom namngivningsceremonin frambringas ett enormt försprång gentemot oss andra dödliga.  Ta mig som exempel… Tobias Söderblom… Troligen är och förblir jag tjänsteman for life, jag lär sluta som detta långt  före jag blir rockstjärna med ett sådant namn. Ta min raka motsats istället. Julian Casablancas, sångare i bandet The Strokes som 2001 debuterade med tokhyllade plattan ”Is this it”. Lyssna igen. Julian Casablancas. Har man ett namn av denna kaliber kan man inte bli mycket annat än rockstjärna! Jag hävdar bestämt att vissa namn är föranledda att bli något stort.

courtney+kurt

Bilden är hämtad från www.virginradio.it

Jag funderar på exempelvis William Bruce Rose JR. Killen med detta namn hade väl egentligen verkligen inte behövt slänga sig till med artistnamnet ’Axl’! (Ni som ännu inte förstått syftar jag på Guns’N’Roses frontman Axl Rose, som i alla fall på de första plattorna var gud över sleaze-rocken). Oavsett så är i alla fall Axl Rose ett jäkligt tungt artistnamn! Eller det omskrivna och skandalomsusade paret Kurt Cobain och Cortney Love! Om man nu så hade fötts och vuxit upp under en sten i en grotta i skogen under hela sitt liv så hade man nog ändå gissat att dessa två var artister av något slag.
Rock- och popmusiken formligen kryllar av artister med såååå coola namn att man misstänker att de är tagna. Jag säger bara Frank Zappa! Hur ska denne person inte lyckas bli rockstjärna liksom!

John Lennon och Paul McCartney innehar båda coola namn, liksom deras post-avantgardister i bandet Oasis, bröderna Noel och William (Liam) Gallagher. Ja, på tal om britpopen förresten! Har finns ju flera exempel på supergrymma namn! Damon Albarn. Jarvis Cocker. Brett Anderson. Bernard Butler. Justine Frischmann. Richard Ashcroft. Det känns ju som att de kan börja med musiken direkt, medan vi andra får börja med att komma på ett tufft artistnamn för att dölja våra vanliga tråka Svensson-namn!

Men vänta lite här nu! Är namnen så coola egentligen? Eller är det artisteriet med alla dess framgångar som har gjort namnet coolt? Jag menar exempelvis Kurt (Cobain)! Kurt?!? Min farbror heter Kurt (övriga farbröder heter Thomas och Bertil)! På svenska låter det ju bedrövligt. Eller Håkan Hellström! Jakob Hellman! Bernard (Butler)! Joakim Thåström?!? Kanske kan det vara så att namnet inte föder artisten, utan artistens framgångar och ”kreddighet” gör att det vanligen ganska trista och tråkiga namnet blir rätt häftigt egentligen?! Henrik Berggren, journalist och författare (http://www.henrikberggren.net/) låter inte alls så coolt som Broder Daniels frontfigur med samma namn!

Så kanske är mitt namn inte såå tråkigt egentligen?!? Efter min första soloskiva kanske ’alla’ vill heta ”Tobbe Söderblom”!!

brett

Bilden är hämtad från www.pinterest.com

 

Flera ’coola’ namn (fyll gärna på)!:

Morrissey/Jim Morisson/Van Morisson/Alanis Morisette
Mick Jagger
John ‘Ozzy’ Osbourne
Amy Winehouse
Regina Spector
Trent Reznor
Thomas ‘Thom’ Yorke
Damon Albarn
Johnny Cash
Jimi Hendrix
Freddie Mercury

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *