Bråvalla och våldtänktsdebatten

Bilden är hämtad från www.bravallafestival.se

Igår nåddes vi av beskedet att FKP Scorpio, arrangörerna bakom Sveriges största festival Bråvalla, väljer att lägga ner – eller i alla fall pausa festivalen på ett år med anledningen av ytterligare anmälda fall av våldtäkter. Igår hade ett antal anmälda sexuella ofredanden och en våldtäkt anmälts, detta fick då arrangörerna att se rött och pressmeddelandet om att ”en våldtäkt är en för mycket” skickades ut.

Frågan är om detta är rätt väg att gå? Visst, man kan se det som en beundransvärd markering från FKP Scorpio, men ska vi, på grund av att några idioter till killar/pojkar inte kan bete sig, inte få uppleva musik offentligt längre? Det blir lite som när man spelar inför tomma läktare på fotbollsmatcher efter huliganistiskt bråk. De 95% som sköter sig får då inte heller uppleva det fantastiska med livemusik eller en fotbollsmatch. Tyvärr måste man nog se det ur ett större perspektiv, där mansnormen och mannens roll i samhället är boven i dramat. För fortfarande, rent statistiskt, är det farligare för en kvinna att vara tillsammans med sin partner i sitt eget hem än att besöka valfri festival i Sverige. Problemet med våldtäktskulturen måste ses som ett samhällsproblem snarare än ett problem relaterad till musikfestivaler.

För hur ska andra festivaler agera nu? Ska Way out west ställa in av samma anledning? I år har det rapporterats om våldtäkter på Roskildefestivalen med, men där pratar man inte om att lägga ner. På vissa håll har det då spekulerats omkring FKP Scorpios sviktande ekonomi när det gäller den svenska festivalen. Använder man våldtäktsdebatten som svepskäl och dimridå för att dölja att man egentligen läcker pengar?
Eller har det att göra med att en viss typ av musik och festivaler drar till sig fel sorts människor? Är dansbandsfestivalen i Malung förskonad från detta fruktansvärda? Hur ser det ut på Storsjöyran?

Jag tror inte ett uppehåll på ett eller flera år kommer förbättra situationen på Bråvalla, utan problemet är ett samhällsproblem med macho-normer och manskulturen över lag. Det är där man måste förändra, inte lägga ner festivaler. Detta tror jag tyvärr FKP Scorpio är medvetna om men man använder felaktigt detta för att dölja den katastrofala ekonomin. För visst hade det funnits andra, bättre lösningar? Fler vakter? Mindre alkohol? Uppdelade kvinno- och manszoner? Förjud män att besöka festivalen?

One thought on “Bråvalla och våldtänktsdebatten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *