Bäst just nu!

Bilden är hämtad från pogues.com

Såhär veckan innan jul måste den mest klassiska av alla jullåtar upp på Bäst just nu-listan. Jag talar givetvis om ”Fairytale of New York”, The Pogues fantastiska duett med Kirsty MacColl. Jag har inte särskilt mycket till övers för jullåtar i övrigt, men den här är verkligen en låt som berör. Briljant i sin enkelhet, med en bitterljuvt sorgsen och romantisk atmosfär och med en historia som hade passat i valfri filmatisering om 1900-talets utvandring från det fattiga klassamhällets Europa till det hoppfulla landet i väst.  
Sången inleds med att en man, inifrån fyllecellens (the”drunk tank”) karga miljö, drömmer sig tillbaka ett år, till en tid fylld av lycka och hopp, och där vägen till framgång låg öppen. Hur han hade tur och kom med Amerikabåten, där han träffar sitt livs kärlek och allt verkar frid och fröjd. Därefter byter låttexten inriktning och vi får följa med det unga parets förfall och dekadens. Från inledningens ”You were pretty, queen of New York City”, ”You promise me Brodway was waiting for me”, ”We kissed on a corner, then danced through the night”, till senare delen av låtens hårda och nedslagna förbittringar, “You scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot, happy Christmas you arse, I pray god its our last”, “you’re a bum, you’re a punk”, “you’re an old slut on junk”. Socialrealism och spolierade livsdrömmar beskrivet som allra bäst!

Bandets folkrock och Shane MacGowans raspiga ”alkisröst” gifter sig utomordentligt med Kirstys vackra stämma och slutresultatet är världshistoriens genom tiderna bästa jullåt. Lyssna och njut!

Fairytale of New York på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=j9jbdgZidu8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *