Är Hurula höstens släpp?

Pressbild

Pressbild

Ja den frågan hoppas jag besvaras på fredag. Det är nämligen då som Robert Hurulas uppföljare till 2014 års käftsmäll ”Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för” släpps. Nya skivan heter ”Vapen till dom hopplösa”, och min förhoppning är att skivan just kommer vara detta. En knuten näve i höstmörkret. En röst för de utsatta. Ett finger mot etablissemanget.

Luleåsonen hade egentligen redan etablerat sig med band som Masshysteri och The Vicious när solodebuten damp ner våren 2014. Plötsligt fick vi power-punk-pop med sång på svenska och något som lät som en hybrid mellan Ebba Grön och Broder Daniel. Tufft, hårt gitarrslammer dränkt i massiv rundgång men med utmärkande gitarrslingor och slående refränger gjorde ”Vi är människorna /…/” till en av de absolut bästa släppen 2014. Mina förhoppningar för fredagens släpp är således skyhöga.

Förhandssnack och –lyssningar vittnar om mindre direkt punk, mer Phil Spector. Ja, det ska till och med förekomma stråkar på en del låtar! Producent för kommande plattan är föga okände Björn Olsson, och hans osökta känsla för melodier lär nog sätta sin prägel på detta släpp. För er som darrar av rädsla för att Hurulas uppföljare ska låta folklig svenskpop som andra Björn Olsson-alster (ex. Håkan Hellström) tror jag vi kan vara lugna. Mattias Alkberg, en annan Luleå-son med rötter i punken beskriver kommande släppet såhär:

”Att Hurula denna gång valt att samarbeta med Björn Olsson är för somliga av oss helt självklart. Själv utropade jag ett ’äntligen’  på fyrans buss vid Hornstull när jag fick höra det. Det har inte så mycket att göra med ytliga självklarheter, som till exempel vilka dessa två jämförts och samarbetat med tidigare. Jag tänkte mer på en gemensam kärlek till klassisk men lätt obskyr gitarrock: Wipers, Gun Club, Dead Kennedys för att nämna några. Och Phil Spector förstås: katedraler av ljud, krossade hjärtan och sockersöta melodier. Men Hurula skriver om andra smärtor, andra orättvisor. Ja, orättvisor. För han står fortfarande med ena benet fast rotat i den punkscen han lämnade bakom sig.  Här ute i periferin blir snuten råare och avståndet till stan och medmänniskor växer. ’Vapen till dom hopplösa’ är en kall och mörk skiva. Men den värmer den som inte riktigt står ut med kylan och mörkret. Den lyser som en brinnande bil i mörket. Och refrängerna. Och gitarrerna: ömsom sirener, ömsom butikslarm. Men ibland finns det ingen större lycka än en ruta som går sönder. En soptunna som välts över ända. Någon som ser en vänligt i ögonen och försäkrar att den har lika jävla ont som en själv.” – Mattias Alkberg, 2016.

Efter släppet ger sig Robert Hurula ut på en höstturné som jag välkomnar. I synnerhet då hans konsert på Way out west i somras förstördes av att Libertines spelning fick skjutas upp från torsdagen till fredagen och förlades på samma tid som Hurula! Jag valde då Libertines, men i höst ska jag se Hurula!

Turnédatum hösten 2016:

12 oktober          Lille Vega Köpenhamn
13 oktober          Hafenklang Hamburg
14 oktober          The Tivoli Helsingborg
15 oktober          Mejeriet Lund
21 oktober          Nöjesfabriken Karlstad
28 oktober          Liljan Borlänge
29 oktober          Doom nightclub Linköping
2 november        Tavastia Helsingfors
4 november        Folkets park Huskvarna
18 november      Pustervik Göteborg
19 november      Frimis Örebro
26 november      Rockefeller Oslo
29 november      Vasateatern Stockholm
1 december        Konstmuseum Borås
2 december        Arbis Norrköping
9 december        Katalin Uppsala
10 december      Aveny Sundsvall
17 december      Luleå

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *