10 starka låtar som släppts 2015

Det är aldrig rätt eller lätt att tala om för någon vad den personen ska gilla eller inte gilla när det kommer till musik. Det handlar  om vad du får för känsla i kroppen eller i huvudet när just den där låten spelas en solig morgon på väg till jobbet när fälten ligger öppna och daggen fortfarande ligger som ett täcke. Det handlar om den där låten du spelar hemma när du ligger i soffan och regnet smattrar mot fönsterbläcket. Ja, i alla möjliga scenarion. Till fest och i vardagen. Här kommer en lista med mina tio personliga favoriter som släppts under 2015.

Little Wanderer – Death Cab For Cutie

Ben Gibbard sjunger om kärlek på distans och gör det med enkla klarsynta textrader som verkligen ger förståelse på hur svårt det kan vara. Melodin sitter efter en lyssning och den vackra rösten tillsammans med innehållet gör det en mycket stark och fin låt.

Aldrig Bra På Livet – Joel Alme

Joel Alme kan ha släppt det bästa svenska albumet det här året och att välja en låt från ”Flyktligan” är en ingen lätt uppgift. Men den här låten är väldigt stark och förmedlar bilder ur en släkt som är starka och svåra att ta till sig. Sveriges bästa crooner-sångare. Utan tvekan.

Dark Bird Is Home – The Tallest Man On Earth

Fåglar hit och fåglar dit. Men nu har den mörka fågeln hittat hem och han tycker att det är helt okej. Ett kraschat äktenskap och livets mödosamma vandring tar ut sin rätt. Omistligt bra skriven text med en bedårande ackordföljd som tänjer på gränserna för vad man som människa klarar av att ta in. Kristian Matsson levererar ett titelspår som får mig att vilja krypa ihop i fosterställning och bara ligga där tills att allt ordnar sig.

The Night Josh Tillman Came To Our Apartment – Father John Misty

Fleet Foxes före detta trummis har sedan några år sadlat om till J.Tillman och sedermera Father John Misty kan snickra melodier som Martin Timell snickrar hus på 45 minuter. Och texterna, herregud vilka textrader som kommer ur hans mun. Det är briljant syrligt och utlämnande humoristiskt. Hela plattan är fenomenal.

Kelly – Amason

Hört det tröttsamma uttrycker ”supergrupp” någon gång? Amason är ett nytt band och ett jäkligt bra sådant som består av diverse etablerade artister. Däribland Amanda Bergman (Idiot Wind, Hajen) och Gustav Ejstes (Dungen). ”Kelly” är en storslagen poplåt och med så mycket elegant sång av Amanda Bergman att det räcker och blir över.

Lynx – The Tarantula Waltz

”If I´ll ever be gone, you will find me in this song.” Markus Svensson sjunger till sin son. Americana-doftande musik där Kristian Matsson (The Tallest Man On Earth) varit med som både musiker och producent. EP kommer senare i vår.

I´ll Be Gone – Winhill/Losehill

Umeå-bandet  till hyllade debutplattan ”Swing of Sorrow” är tillbaka med 10 nya starka låtar. Jonas Svennen Lundbergs fantastiska röst tillsammans med den suveräna filmiska ljudbilden mynnar ut en låt som både inger hopp och förtvivlan i samma andetag.

Big Decisions – My Morning Jacket

Jim James och hans gäng är tillbaka. Det är möjligen stora beslut, men inget svårt beslut. Den här låten är precis så enorm och svulstig som man förväntar sig att MMJ ska leverera. Lägg därtill Jim James omhuldande röst och skägg så har du en vinnare.

Bird Of Prey – Natalie Prass

Prass har en sångstil som gör att man fastnar direkt. Det låter som hon svamlar och hittar på ord. Musiken tar en med på en svängom och arrangemangen låter ljuvligt. Hon har en positiv röst och hela albumet håller starkt.

Delirious – Susanne Sundfør

Norge kan tydligen leverera fler saker än fisk, olja och skidåkare. Susanne Sundfør har släppt en mycket stark skiva och det är hennes sjätte album. Tämligen okänd i Sverige trots grannskapet. En låt att plocka fram i alla sinnesstämningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *